Pakkasukko Blues & Jazz 2010 Kemissä.

Harmaasävyinen valokuva tummahiuksisesat Linda Gail Lewiksestä. Naisella pitkät hiukset, musta nahkaliivi ja sen alla kuvioitu paita. Kuvan värimaailma on hillitty ja voimakaskontrastinen. Kuvassa Linda G. Lewis

Kemin Pakkasukko Blues & Jazz murtaa jäätä ja pitää Perämeren puhurin loitolla monenkirjavalla ja kansainvälisellä ohjelmallaan jo viidettä kertaa. Lamaa uhmaten se myös jatkaa kasvuaan. Legendaarisesta Merihovista tapahtuma levittäytyy nyt ympäri kaupungin ja soitto soi viisi päivää, keskiviikosta sunnuntaihin 27.–31. tammikuuta 2010.

Kemin rytmimusiikin ystävien puuhamies Tuomas Laajoki odottaa valoisin mielin tapahtumaa. Yhteistyökumppaneita on saatu lisää ja kaupunkikin on pikkuhiljaa lämminnyt Pakkasukolle. Tulevan festivaalin ohjelmasta Tuomas ei ole valmis laittamaan yhtä artistia toisen edelle, mutta hän poimii sieltä pari menovinkkiä.

Torstain Django Reinhardt -ilta työväentalolla on yksi erikoisuus. Pääosassa ovat kitaristi Andreas Öberg, viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkola ja Ostrobothnian Jazz Orchestra. Tulossa on näyttävä kokonaisuus ja elämys niin korville kuin silmillekin, sillä äänentoistoon ja valoihin on satsattu normaalia enemmän.

Uutena juttuna meillä on myös Hemingwayssä Open Stage. Se palvelee musiikkituristien tarpeita lauantain iltapäivässä. Pyritään, että kaupungilla tapahtuu kellon ympäri ja soittajien sormethan pysyy lämpimänä vain soittamalla, Tuomas huomauttaa.

Musiikkia joka lähtöön

Pakkasukko Blues & Jazzin runsaudensarvessa on jokaiselle jotakin. Luvassa on sekä kuunneltavaa, että tanssijalan alle menevää rytmi-ilottelua.

Jazzin kansainvälisistä nimistä ruotsalainen Jump 4 Joy villitsi väkeä Pakkasukossa pari vuotta sitten ja nyt yleisön pyynnöstä pianisti Ulf Sandströmin tyylikäs New Orleans -show on taas ohjelmassa.

Blues-tyylin edustajista mielenkiintoisin on kitaristi Little Victor, joka on soittanut muun muassa Hubert Sumlinin ja Louisiana Redin kanssa. Toisen jenkin, rohevaäänisen maailmankiertäjän Mike Westhuesin levytysura on sisältänyt kaikenlaista musiikkia. Hänen tuorein CD “Dumbflakes For Breakfast” on kuitenkin silkkaa, elämänmakuista bluesia. Kemissä Mike esiintyy soolona.

Kannat kattoon, eikö niin?

Tähdekkäin Pakkasukon katras tulee kuitenkin perinteisen rockin puolelta. Tietämättään festivaali vastaa huutoon, sillä Suomihan käy taas kuumana viiskytluvun musiikkiin. Ison meren takaa, Memphis Tenneseestä, festivaaleille saapuu rockin grand old lady Linda Gail Lewis, joka tietää takuulla, mistä rock´n´roll on tehty. Hän on saanut oppinsa suoraan isoveljensä Jerry Lee Lewiksen kädestä. Hän laulaa ja soittaa pianoa kuin veljensä ja esittää keikoilla myös omien laulujen ohessa Jerry Leen ikiklassikoita kuten “Whole lotta shakin`going” on ja “Crazy arms”. Kun kuuntelette Linda Gailiä, olette takuulla vanhan musiikin juurilla, sillä hän on tavannut ja laulanut kaikkien kanssa Johnny Cashistä Elvikseen, Janis Joplinista Van Morrisoniin. Hänen rinnallaan Kemissä soittaa pitkän linjan brittikitaristi Billy Bremner (x–Rockpile, x–Brinsley Schwarz, x–Pretenders).

Jesse Dayton, jenkkimuusikko hänkin, aloitti uransa paukuttelemalla rockabillyä Road Kingsissä, mutta kopsaavat kannuksensa hän on hankkinut countryn puolelta. Kauniskasvo Daytonilla onkin ehta rekkamiesääni. Häntä on jopa kutsuttu yhdeksi countryrockin pelastajaksi, jonka musiikissa yhdistyy George Jones Steve Earleen. Maailmanmenestystä Jesselle ei ole tullut, mutta kulttisuosiota sitäkin enemmän, genrestä riippumatta. Hän on nimittäin tehnyt yhteistyötä niin kantrilegenda Waylon Jenningsin kuin metalliguru Rob Zombien kanssa.

Suomalaisille tutumpi tapaus on perinteisemmän rockabillyn edustaja Mark Harman (UK), joka on nähty meillä oman Restless-bändin ja Stray Cats -rumpali Jim Phantomin matkassa. Nyt kitaristi Harman on lyöttäytynyt yhteen
kemiläismuusikoiden Jari Raution, Lauri Valkosen ja Tommi Hännisen kanssa ja häneltä ja Hot Rod Rhythm Boysilta on festivaalien alla tulossa yhteinen levykin.

Pakkasukon jokeri

Pakkasukolla on aina ollut tapana tarjota myös yllätyskortti. Tällä kertaa uteliaisuutta herättävin vieras on pystybassoa soittava laulajatar Kel Elliott (UK), joka ilmoittaa esikuvikseen muun muassa Tom Waitsin, Norah Jonesin ja Dylanin! Perusbändin lisäksi hänellä on mukana puhaltajia. Aiemmin yksi festivaalin jokereista on ollut Imelda May, josta Kemin vierailun jälkeen on tullut kansainvälinen nimi.

Muut Pakkasukko Blues & Jazzin esiintyjät: T. Leino Blues Band, Jatsipartio, Big Blind Willie & The Legendary line-up, Honky Tonk Men, Tinhau Quartet, Cantus Botnica, , Swamp Boogie, Herd, Tap Water Orchestra ja Hoodoo Saints.

Jaa Facebookissa

Käyttöehdot